Power BI en Microsoft Excel

Veel mensen hebben er wellicht van gehoord maar ook heel veel mensen niet, zelfs doorgewinterde Excel gebruikers durven de functionaliteit van Power BI voor Excel niet te proberen. Terwijl het een ontzettend sterk stuk gereedschap is voor iedere organisatie!

Het is ontworpen om juist door “functionele” gebruikers te worden gebruikt, dus mensen die nu de Excel sheets gebruiken en maken. Als iemand weet hoe een Draaitabel (Pivot table) werkt dan is Power BI ook iets voor hem of haar!!

In Office2016 is deze functionaliteit volledig in Excel opgenomen en te vinden onder het tab Gegevens (Data), hier kunnen koppelingen met diverse andere bronnen worden gemaakt.

Analyse

Als er getallen geconsolideerd of verschillende digitale systemen vergeleken moet worden die niet in het vaste rapportage tool worden gerapporteerd kan met de Power Query van Microsoft informatie opgehaald worden en op een gestructureerde manier in een model gezet worden. Het koppelen van en inlezen van data is vrijwel menu gestuurd waardoor je geen IT kennis nodig heb om ermee te beginnen. De leer curve van deze tool en manier van werken is behoorlijk steil en zeker voor mensen die weten wat de verschillende gegevens werkelijk betekenen wordt deze manier van werken snel eigen! Wellicht in het begin wat ondersteuning van een business consultant.

Rapportage

Met Power BI kan men ook gemanagede rapportages maken die dynamisch opgezet zijn. Hiervoor kan ook de Power BI desktop software gebruiken van Microsoft. De onderliggende modellen van de rapportages kan ook beschikbaar worden gemaakt voor de functionele gebruikers die er vervolgens hun eigen rapportages en analyses maken. Deze modellen worden gemanaged door bijvoorbeeld de ICT afdeling of een functionele gebruiker die verantwoordelijk is voor het model.

Management rapportage

Naast gewone rapportages is Power BI uitermate geschikt voor dynamische management rapportages. Ook hier kunnen Excel als basis worden gebruikt die in een SharePoint omgeving gepresenteerd kunnen worden.

Management rapportages dienen gemanaged te worden in een gecontroleerde omgeving die beheerd wordt door IT én een functioneel verantwoordelijke.

Kosten

Het mooie van deze Power BI oplossing is dat deze beschikbaar is in Office 2010 t/m 2016, in Office 2016 is deze volledig geïntegreerd terwijl in de de vorige versie een gratis add-in geladen moet worden. Indien er automatische updates gewenst is dient er per gebruiker een licentie aangeschaft te worden.

Power BI in Excel is voor zowel klein, midden als groot bedrijf bijzonder interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: